Handleiding voor het onderhoud van windmolens

De beweging "windempowerment" die tot doel heeft om kennis te delen bij het bouwen ontwikkelen en onderhouden van locaal gebouwdewind molens heeft zijn website vernieuwd. Het ziet er nu nog duidelijker en overzichtelijker uit. De website is een bron van informatie voor de verdere ontwikkeling van de kleine zelfgebouwde windmolen.
De medewerkers van de werkgroep onderhoud hebben onlangs versie 3.0 van de handleiding "Maintenance Manual for locally built Small Wind Turbines" uitgebracht. Dit is een heel handig hulpmiddel bij het onderhouden van de Piggott molen maar het kan zeker ook als leidraad dienst doen bij elke windmolen die onderhouden moet worden. De handleiding zorgt ervoor dat er geen belangrijke dingen vergeten worden om te controleren. Onderhoud wordt afhankelijk gemaakt van het millieu in een bepaalde omgeving, zoals aan zee een zoute admosfeer die een heel andere uitwerking op een windmolen heeft dan een woestijn achtige omgeving.

pdf-2861 Maintenance Manual for locally built Small Wind Turbines Download
Language-2861  EnglishAuthor-2861;Marie-Laure Brunel, Gaël Cesa, Jérôme Strasilla

The present document is a maintenance manual for “Piggott“ based designed small wind turbines (SWT), developed by WindEmpowerment (WE) association (...

boek METRIC nederlands windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergyHet handboek "A wind turbine recipe boek" is nu ook in het Nederlands verschenen. Dit handboek is een praktische handleiding voor het zelfbouwen van een turbine. Er zijn een zestal variaties uitgewerkt beginnend bij een wiekdiameter van 120 cm tot een diameter van 420 cm. In de tabel zie je de geschatte opbrengsten bij verschillende gemiddelde windsnelheden

boek grafiek Opbrengst windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergy

.

HILVERSUM, 31 oktober - De redactie van het VPRO programma Tegenlicht heeft een praktisch Handboek Duurzame Energie samengesteld. Het dossier telt 32 pagina’s en kan worden gedownload van de website.

Het Handboek kwam tot stand tijdens de productie van de tv-documentaireserie ‘Energie in overvloed’, waarin zonneklaar wordt dat duurzame energie de toekomst heeft. Vooral de opwekking en toepassing van zonne-energie biedt ongekende mogelijkheden.
Het handboek fungeert als ‘bijlage’ bij de afleveringen Here Comes the Sun (20 oktober) en Het land van zonnestroom en windenergie (27 oktober 2008) van Rob van Hattum.

De samenstellers wilden een praktische handreiking bieden om iedereen verder op weg te helpen die na het zien van de uitzendingen over wind- en zonne-energie zelf duurzaam aan de slag wil.

Het dossier gaat helemaal over de situatie en mogelijkheden in Nederland. Er is veel informatie over subsidiemogelijkheden, verschillende systemen worden beschreven en technische termen worden uitgelegd. Daarnaast biedt het nuttige en praktische tips met betrekking tot zowel de ‘formele’ als de ‘informele’ weg. Ook de ervaringen van gebruikers komen volop aan bod.

Het handboek is een ‘dynamisch document’. De redactie staat open voor aanvullingen, suggesties, op- of aanmerkingen.

Naar de website van VPRO’s Tegenlicht

pdf-2833 Handboek duurzame energie Download
Language-2833  DutchAuthor-2833;VPRO Tegenlicht

Voordat u besluit om zonnepanelen aan te schaffen is het verstandig u eerst grondig in de aanvraagprocedure en subsidiewetgeving in Nederland verdiepen. Dit om onverwachte kosten en hindernissen

...

Van de hand van Adriaan Kragten zijn weer een aantal handleidingen verschenen, een van de handleidingen is de uitwerking van een molen met een wiekdiameter van één meter op basis van een fietsnaaf en acht neodymium magneten.

handleiding virya windturbine fietsdynamo adriaan kragten windenergy4ever windenergyDit is een variant op de Virya 1.04 die al eerder verschenen is en deze is op basis van een naaf-fietsdynamo.

In de handleiding wordt gebruik gemaakt van aluminium om wieken van te maken, tevens zijn de tekeningen voor de buigmallen uitgewerkt. Het hele ontwerp is met berekeningen bewezen dus de bouwer kan rekenen op een maximaal vermogen van 6 watt bij 12 volt. De beveiling is meganisch door middel van een wegklappende staartvaan en zal er altijd voor zorgen dat het toerental binnen veilige grenzen blijft.

pdf-2817 Manual VIRYA 1.04 part 1 Download
Language-2817  EnglishAuthor-2817;Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In this manual the 3-bladed VIRYA-1.04, electricity generating windmill, 

pdf-2818 Manual VIRYA 1.04 part 2 Download
Language-2818  EnglishAuthor-2818;Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Drawings; In this manual the 3-bladed VIRYA-1.04, electricity generating windmill, 

dit boek is direct bij Gunther Hacker te bestellen voor 12 euro inclusief verzendkosten (mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of als pdf bestand te downloaden voor 8 euro. Volgens mij wordt het boek onder rembours danwel met rekening opgestuurd. boek wind bewegt hacker windenergy4ever windenergy

Kleine Windräder zur Stromgewinnung sind seit Jahren die Leidenschaft von Günther Hacker, einem ehemaligen Realschullehrer, der seinen sicheren Job zugunsten der Solar- und Windradentwicklung aufgegeben hat. Beim Bau kleiner Windräder musste er feststellen, dass viele Bauanleitungen und die Materialbeschaffung oftmals zu schwierig sind. Deshalb kam die Idee zu diesem Buch, das neben dem theoretischen Teil über die Windenergie, die Geschichte der Windräder und die Windradtypen einen ausführlichen Praxisteil enthält. Die Co-Autorin dieses Buches, Gabriele Jerke, ebenfalls Lehrerin, hat mit vielen Ideen die Theorie in kleine leicht nachbaubare Windräder umgesetzt. Das Material ist im Haushalt oder in der Schule vorhanden oder kann leicht beschafft werden. Und alle, die ein „richtiges“ Windrad zur Stromerzeugung bauen wollen, können sich durch die Baubeschreibung unseres weitgehend vorgefertigten Bausatzes über ein Kleinwindrad mit Scheibengenerator informieren. Weiter gibt es Empfehlungen für neue Akku- und Netzeinspeisewindräder für Haus und Schule, ergänzt durch ein Windradquiz und ein Lexikon.

boek 2f construction manual windturbine hugh piggott windenergy4ever windenergyEr is nu ook een handleiding voor het bouwen van een 2 meter wiek diameter windmolen met een nominaal vermogen van 400 watt waarbij de dynamo opgebouwd is uit ferriet magneten. Het voordeel van deze magneten is dat ze minder millieu belastend zijn, goedkoper en veel minder gevoelig voor corrosie. Nadeel is dat ze minder krachtig zijn dus de molen zal minder rendement hebben. Maar bij een gemiddelde windsnelheid van 5 m/s zal deze toch 800 kWh per jaar opleveren.

Samen met Joh Leary van de Sheffield universiteit zijn metingen verricht en is de onderstaande power curve diagram samengesteld. boek 2f powercurve hugh piggott windenergy4ever windenergy

Een boek met testresultaten van verschillende kleine windmolens, hieruit blijkt dat er veel kaf onder het koren is (/wind-mobil.de) . Het tweede gedeelte gaat over netkoppeling. Waadevol boek voor mensen die een molen willen kopen of de problematiek bij netkoppeling willen bezien. Dit boek is direct bij Gunther Hacker te bestellen voor 12 euro inclusief verzendkosten (mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of als pdf bestand te downloaden voor 8 euro.boek wind im netz hacker windenergy4ever windenergyVolgens mij wordt het boek onder rembours danwel met rekening opgestuurd.

Eigentlich wollte Günther Hacker nur ein kleines Windrad für sein Wohnhaus kaufen. Als dieses sich als Fehlkauf erwies, begann eine fast unglaubliche Technikstory, die Günther Hacker und seine Freunde erlebt haben. Nach drei Jahren mit vielen Flops und verrückten Zufällen war dann das Ziel erreicht: Das erste wirklich funktionierende Kleinwindrad zur Netzeinspeisung war fertig! Wer sich für Kleinwindräder, die Akkus laden oder ihre Energie ins Hausnetz einspeisen können, interessiert, wird in diesem Buch neben der interessanten Technikstory mit vielen Fotos eine Fülle von Informationen zur Auswahl der modernen Kleinwindräder, zur Technik der neuen Netzeinspeisung, zum Standort, zu Montage und Betrieb finden. Ergänzt wird der Technik-Teil durch eine Test-Beschreibung von 20 im Windkanal und Freiland getesteten Kleinwindrädern aus Europa und den USA.

Er is een nieuwe uitgave verschenen van het boekje "Windpower Workshop" geschreven door Hugh Piggot.. Dit is een algemeen technisch boekje over het zelf bouwen van een windturbine. Zeker de moeite waard voor mensen die plannen hebben om zelf een turbine te bouwen. De onderwerpen die behandeld worden zijn:

Energie uit wind, veiligheid, wiek ontwerp, het maken van wieken, dynamo's, mechanische controle, elektrische controle, masten.

boek wind power workshop hugh piggott windenergy4ever windenergyFirst published 1997 but new edition in 2011, 154 pages.
A book dedicated to building your own working windmill for electricity production. Details of generator choice and design, blade construction, furling systems, towers, wiring, battery charging, heating, alternator design, modifications for car alternators and generators, and everything else you will need to know.
This is a book about, rather than specific instructions for building your turbine. it works well in conjunction with my windmill plans above, providing more insight and dealing in more depth with installation and system design.

Gelukkig werd ik door Maarten Kock van "www.ecologieforum.eu" geattendeerd dat Fons de Beer in de begin jaren tachtig een werkmap heeft geschreven. Als je de onderstaande link volgt dan kun je de werkmap als pdf bestand bekijken.
Met dank aan Maarten Kock van "www.ecologieforum.eu" voor het beschikbaar stellen van deze pdf

pdf-13 Windbouwwerk Download
Language-13  DutchAuthor-13;Fons de Beer
werktekeningen voor beproefde windmolens 1982

Sinds kort zijn van de hand van Hugh Piggot nieuwe manuals verschenen. De versie van "How to build a wind turbine" is vernieuwd tot een editie 2008. Verder is er de nieuwe manual "A wind turbine recipe book", hierbij zijn de constructies van het frame verder vereenvoudigd en is de capaciteit van de verschillende turbines verhoogd. De inleiding is uitgebreid met verschillende onderdelen zoals een uitleg over het gereedschap gebruik. Het nieuwe onderdeel waarom sommige ideeën geen goede ideeën zijn is erg verhelderend. Omdat hier een aantal terugkerende ideeën beargumenteerd worden waarom je ze beter niet toe kunt passen.boek how to build windturbine hugh piggott windenergy4ever windenergy

Het vergroten van de capaciteit is gedaan door het gebruik van grotere magneetschijven. Hierdoor is de opbrengst van bijvoorbeeld de 3 mtr turbine verhoogd van 500 watt naar 800 watt (geschatte gemiddelde opbrengst). Het piekvermogen ligt veel hoger bij een 500 watt dynamo kun je al snel het dubbele bereiken in een piekmoment, dit mag zeker niet te lang aanhouden omdat dan de stator zal verbranden.

Het boek "How to build a wind turbine" is al in een aantal talen verschenen zoals frans, engels roemeens pools. Van het "recipe book" zal binnen enkele maanden een nederlandse versie verschijnen.boek windturbine recipe book hugh piggott windenergy4ever windenergy

De geïnteresseerde die geen ‘credit card’ of ‘pay pal’ account hebben kunnen de manuals via de windenergy winkel bestellen. Anders kun je op de site van hugh piggot (Scoraig books) de manuals bestellen.

Deze manuals zijn zeker de moeite waard voor mensen die overwegen zelf een molen te gaan bouwen de manual bespreekt naast de theoretische aspecten ook de praktische problemen die je eventueel tegen kunt komen.

Het Windwerkboek van Chris Westra en Herman Tossijn is uitgegeven bij de Ecologische Uitgeverij ISBN 90 6224 0259.

cd windwerkboek chris westra windenergy4ever windenergyHelaas is het boek niet nieuw meer verkrijgbaar. De laatste druk is begin jaren 80 verschenen hierdoor is de beschreven techniek ook enigszins verouderd. De heer Westra is op dit moment bezig met een nieuw boek en dit zal waarschijnlijk in de loop van 2007 verschijnen. Omdat dit een van de weinige nederlands talige boeken is lijkt het mij de moeite waard om dit boek in digitale vorm te verspreiden. Na overleg met de Hr Westra en de uitgever Jan van Arkel is mij toestemming verleend om dit boek via een cd aan te bieden:  Als je de hierna volgende link volgt dan kun kom je in de DOE HET ZELF winkel van windenergy: CD aanvragen

pdf-42 Windwerkboek hoofdstuk 8 rotor ontwerp Download
Language-42  DutchAuthor-42;Chris Westra en Herman Tossijn

Inleiding
De uitvoering van de rotor bepaalt tot welk type een windmolen behoort. De molens die we in het landschap tegenkomen hebben meestal een horizontale as................