ing. Adriaan Kragten stelt al zijn rapporten gratis ter beschikking hiermee komt een grote hoeveelheid kennis voor iedereen binnen handbereik. Adriaan is iemand met vele jaren ervaring in windenergie zijn activiteiten zijn zoals hij het zelf omschrijft: "Kragten Design is a one man engineering office founded in 1989 and directed by ing. (B.Sc.) Adriaan Kragten. The main activities of this business are the development of small electricity generating windmills with PM-generators, supplying of consultancy and the writing of technical reports. Building plans of eighteen wind turbines with rotor diameters between 1 and 4.6 metre are developed."

Hieronder een overzicht van de specificaties. Er is een ruime keuze aan wiek diameter en verschillende type dynamo zoals omgebouwde a-synchroon motoren, vlakke plaat generator of een fiets naaf dynamo.

De testresultaten van het Nederlandse test veld in Schoondijke in Zeeland zijn bekend

Voor een uitgebreide analyse kun je het beste naar de site van Lowtech magazine gaan.
Voor sommige mensen zal het even schrikken zijn als je al iets langer met kleine wind turbines bezig bent dan wist je het al. De beloftes van fabrikanten en leveranciers worden eigenlijk nooit waar gemaakt, sommige futuristische modellen moet je meer als draaiend kunst object beschouwen daar wordt soms ook veel geld voor betaald.
De algemene conclusie die Windservice Holland maakt moet ik onderschrijven je moet een kleine turbine niet aanschaffen om er geld mee te verdienen maar in een situatie waar je toch al van een eigen energie voorziening afhankelijk bent is een windturbine erg bruikbaar. Het geïnvesteerde bedrag voor de windmolen installatie is dan veel kleiner je hoeft dan alleen de kosten van de molen, bedrading en mast te rekenen dit is globaal de helft van de totale investering zoals deze in de testresultaten van Schoondijke gepresenteerd wordt, als je dan ook nog de moeite zou nemen om alles zelf te doen kun je het geïnvesteerde bedrag nog verder terug brengen.
Een eigen bouw molen van 3 meter doorsnede zal ongeveer aan materialen 1000 euro kosten en bij een gemiddelde windsnelheid van 3 m/s in een half jaar 204 kWh opleveren (34 kWh per maand) (bron receptenboek Hugh Piggot). Dus in deze matige wind omstandigheden zou bij een levensduur van 10 jaar een kWh een kwartje kosten.
Als je geld wilt verdienen aan energie voorziening kun je het beste investeren in besparing (spaarlampen, zuinige cv, zuinige koelkast, dikke trui etc). Als je lol wilt hebben met energie voorziening bouw dan zelf een windturbine.
Als je jezelf wilt voorbereiden op de stijgende energie prijzen is een investering zeker de moeite waard en dat de prijzen gaan stijgen blijkt duidelijk uit het interview met Peakoil door vroege vogels in de uitzending van 16 november
{mp3}vroegeVogels16nov{/mp3} 

meetresultaten schoondijke

Het ontwerp van de Hugh Piggott molen, namelijk de 1,8 meter diameter, zal getest worden in de windtunnel van de Technische Universiteit van Delft. Aan de hand van de test resultaten zal er een verbeterd ontwerp gemaakt worden die weer aan een test onderworpen zal worden.piggot molen test

Lees het artikel van Piet Willem Chevalier op I love windpower

WindEmpowerment in DakarWindEmpowerment de vereniging voor de ontwikkeling van lokaal gebouwde kleine windturbines voor duurzame rurale elektrificatie organiseert zijn tweede conferentie. De conferentie zal in Athene plaats vinden gefaciliteerd door Kostas Latoufis en de NTUA (National Technical University of Athens). Het programma zal gedurende de week onder meer bestaan uit praktische workshops, rondetafelgesprekken, presentaties, excursies en nog veel meer.
De vorige conferentie is in Dakar gehouden bij CIFRES, research center verbonden met de "Supérieure Polytechnique de Dakar".