nrc

Loont een windmolen in de tuin?

Duurzaam wonen

Wie ‘groener’ wil leven heeft volop keuze: zonnepanelen, stroom van de boer, een warmtepomp. Wat levert het meeste op?

 

Door onze medewerker Friederike de Raat

Zonnepanelen

De beste investering in groene energie, volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en Eigen Huis, zijn zonnepanelen op je eigen dak. Ten eerste kun je rekenen op een rendement dat vergelijkbaar is met 5 procent rente op je spaarrekening, ten tweede daalt de prijs van panelen nog steeds. Een set van tien panelen kost inclusief installatie zo’n 4.600 euro. In elk geval tot 2020 is het gunstig om opgewekte energie terug te leveren aan je energiemaatschappij: je krijgt er net zoveel voor terug als je betaalt voor afgenomen energie (salderingsregeling).

En wie zich bij de Belastingdienst aanmeldt als energieproducent kan ook nog eens de btw terugvragen over de aanschaf en de installatie. Dat levert eenmalig al snel 800 euro op, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. Maar leg niet te veel panelen op je dak, waarschuwt Theo Elfrink van Eigen Huis, omdat niet zeker is of de salderingsregeling intact blijft. Zonnepanelen verdienen zichzelf meestal in ongeveer dertien jaar terug.

Zonnepanelen via de ‘postcoderoos’

Met de zogeheten postcoderoos deel je zonnepanelen met mensen die dezelfde postcode hebben. De panelen liggen dan bijvoorbeeld op het dak van een gebouw in de buurt. De opbrengst van aan het net teruggeleverde energie is lager dan bij eigen panelen: je krijgt 16 cent per geleverde KWh, terwijl je 20 cent betaalt voor 1 KWh afgenomen energie.

Relatief weinig particulieren maken gebruik van gedeelde zonnepanelen, zegt Elfrink van Eigen Huis, waarschijnlijk vanwege de administratieve rompslomp: je moet een coöperatie oprichten, er moet een officiële aansluiting voor levering komen en er moet iets geregeld worden om het jou toekomende aantal kWh van je rekening af te laten trekken. Er zijn bedrijven die de administratie kunnen overnemen, zoals Zonnehub en Solar Green Point.

Winddelen (investeren in een windmolen)

Een leuke manier om windenergie in eigen land te stimuleren, vinden Eigen Huis en Milieu Centraal. Deze vorm van groene energie levert doorgaans maximaal 5 procent rendement op, volgens Milieu Centraal. Er zijn verschillende manieren om te investeren in Hollandse windenergie: coöperatie De Windvogel bijvoorbeeld bezit vijf windmolens. De 3.300 leden lenen geld aan de coöperatie en krijgen jaarlijks rente (afgelopen jaar 3 procent).

Ook via reguliere energiemaatschappijen kun je investeren in windmolens. De opbrengst wordt afgetrokken van je energierekening. Een voorbeeld is De Windcentrale. En dan zijn er nog beleggingsfondsen die investeren in duurzame energie, zoals Meewind. Dan investeer je in nieuwe en bestaande windparken op zee. Verwacht rendement, aldus Meewind: 7-10 procent.