Door de komst van neodymium magneten is de vlakke plaat dynamo effectief te gebruiken bij een laag toerental. Door de relatief grote luchtspleet tussen de magneten en de spoelen zijn andere soorten magneten niet sterk genoeg om bij een laag toerental voor voldoende spanning te zorgen.


vlakkeDynDe stalen rotor plaat zorgt ervoor dat het magnetisch veld geconcentreerd wordt en zo effectiever is voor het opwekken van een wisselspanning in de spoelen.
De combinatie van het toerental en het aantal wikkelingen bepaald wat de opgewekte spanning is. De dynamo zal dus een samenspel moeten zijn tussen de eigenschappen (grote, snellopendheid) van de wieken, de diameter van de rotorschijf en het aantal wikkelingen in de spoelen.

De vlakke plaat dynamo is een wisselstroom dynamo die met behulp van een gelijkrichter aan de accu's gekoppeld kan worden of door een elektronische schakeling aan het licht net gekoppeld. Om overbelading van accu's te voorkomen zal een schakeling opgenomen moeten worden zodat de overtollige energie naar een dump-load geleid kan worden.
Deze dynamo is uitermate geschikt voor een directe koppeling met de wieken. Als de dynamo uitgevoerd wordt met bijvoorbeeld ferro magneten dan zal met een overbrenging gewerkt moeten worden.

voordelen:
  1. met eenvoudig gereedschap zelf te bouwen
  2. door zelfbouw volledig aan te passen aan specificaties van de windmolen
  3. laag toerengebied
  4. gunstige vermogens opbouw
nadelen
  1. magneten zijn duur
  2. neodymium mageneten zijn corrosie gevoelig
  3. slechte koeling van de stator
ico4 Hugh Piggot

ico17 LowtechMagazine