Afdrukken

Op 17 april 2014 is er op initiatief van de NWEA (Nederlandse windenergie associatie)in het provinciehuis van Gelderland een seminar georganiseerd over "Inzet en regelgeving mini windturbines". Het doel van het seminar is om de vergunning aanvraag voor de mini windturbine in Nederland uniform te maken. De naamgeving mini-windturbine is misleidend omdat in dit geval de definitie van mini, molens beschrijft tot een vermogen van 100 kWatt (er zijn verschillende definities).
Namens gedeputeerde "Milieu, Energie en Innovatie" mevrouw A. Traag wil de provincie Gelderland een voortrekkers rol op zich nemen om problemen bij een vergunning aanvraag waar mogelijk op te lossen. De provincie heeft een initiatief stuk gepubliceerd "Bijdrage kleine windmolens in de Provincie Gelderland".


Op de deze dag zijn een aantal knelpunten pijnlijk duidelijk geworden, wat hierin sterk naar voren kwam is de willekeur van gemeentes. Het ligt namelijk aan de instelling van de desbetreffende gemeentelijke dienst of er een positieve of een negatieve benadering van de vergunning aanvraag ontstaat. Deze ondoorzichtigheid is in ieder geval een rem op de ontwikkeling van de mini windturbine bedrijfstak.
http://www.husstandsvindmolle.org/
In tegenstelling tot Denemarken staan wij duidelijk op achterstand bleek uit de presentatie van de heer Morton Victor Petersen van de Deense mini windturbine associatie. In Denemarken is op het gebied van de mini turbine duidelijk regelgeving ontwikkeld. Een van de uitgangspunten is hierbij de hoeveelheid huishoudelijke energie consumptie geweest. Installaties tot een vermogen van 6 kiloWatt kennen daarom een gunstig feed-in tarief en een eenvoudige vergunning verlening. Bij de certificering en de vergunning verlening is in Denemarken in eerste instantie uitgegaan van het rotoroppervlak en het vermogen. Daarom is men tot een viertal klassen gekomen waarbij de derde klasse duidelijk ten gunste is van huishoudelijke energie opwekking.Deens vergunning model

Ivo van Dam van Ivada heeft in zijn presentatie laten zien dat buiten een goed vergunning stelsel een smart elektriciteit net een belangrijke stap voorwaarts is bij de verdere verduurzaming van onze energie productie.

In de afsluitende presentatie door Jadankra Cace van Rencon consultancy, wordt een voorstel voor de vergunning verlening in Nederland gepresenteerd onderschreven door de NWEA. Het voorstel is een eerste discussie stuk om tot een betere vergunning structuur in Nederland te komen.


Voordeel van dit soort bijeenkomsten is dat er steeds meer kleine stapjes gezet worden voor een betere vergunning en certificerings- structuur. Dit heeft ook voor de consument steeds meer voordelen ten eerste kan op een eenvoudige wijze een vergunning aangevraagd worden. Waarschijnlijk is het Deense model hier een voorbeeld bij zeker gezien de geschiedenis van het zonnepaneel waar men vroeger ook vergunning plichtig was. Ten tweede zullen fabrikanten steeds vaker aan een onafhankelijk kwaliteits- onderzoek onderworpen worden zoals het testveld van Schoondijke en de huidige test van de Universiteit van Gent en de Hogeschool van west Vlaanderen "Small Wind Turbine field lab" SWT field lab in Oostende. http://www.swtfieldlab.ugent.be/nl/
Er is al een database waar de meeste kleine windmolens zijn opgenomen deze site zegt echter nog niets over de kwaliteit hiervoor kan www.microgenerationcertification.org geraadpleegd worden helaas is bij deze database nog maar een klein deel van de fabrikanten in beeld