• Inzet en regelgeving Mini-Windturbines

  Op 17 april 2014 is er op initiatief van de NWEA (Nederlandse windenergie associatie)in het provinciehuis van Gelderland een seminar georganiseerd over "Inzet en regelgeving mini windturbines". Het doel van het seminar is om de vergunning aanvraag voor de mini windturbine in Nederland uniform te maken. De naamgeving mini-windturbine is misleidend omdat in dit geval de definitie van mini, molens beschrijft tot een vermogen van 100 kWatt (er zijn verschillende definities).
  Namens gedeputeerde "Milieu, Energie en Innovatie" mevrouw A. Traag wil de provincie Gelderland een voortrekkers rol op zich nemen om problemen bij een vergunning aanvraag waar mogelijk op te lossen. De provincie heeft een initiatief stuk gepubliceerd "Bijdrage kleine windmolens in de Provincie Gelderland".
  Op de deze dag zijn een aantal knelpunten pijnlijk duidelijk geworden, wat hierin sterk naar voren kwam is de willekeur van gemeentes. Het ligt namelijk aan de instelling van de desbetreffende gemeentelijke dienst of er een positieve of een negatieve benadering van de vergunning aanvraag ontstaat. Deze ondoorzichtigheid is in ieder geval een rem op de ontwikkeling van de mini windturbine bedrijfstak.
  http://www.husstandsvindmolle.org/
  In tegenstelling tot Denemarken staan wij duidelijk op achterstand bleek uit de presentatie van de heer Morton Victor Petersen van de Deense

  Lees meer
 • Windturbine Receptenboek

  windturbine handboekHet handboek "A wind turbine recipe boek" is nu ook in het Nederlands verschenen. Dit handboek is een praktische handleiding voor het zelfbouwen van een turbine. Er zijn een zestal variaties uitgewerkt beginnend bij een wiekdiameter van 120 cm tot een diameter van 420 cm. In de tabel zie je de geschatte opbrengsten bij verschillende gemiddelde windsnelheden

  tabel opbrengsten

   

   

   

   

  .

   

  Lees meer
 • 2nd WindEmpowerment Conference

   

  WindEmpowerment de vereniging voor de ontwikkeling van lokaal gebouwde kleine windturbines voor duurzame rurale elektrificatie organiseert zijn tweede conferentie. De conferentie zal in Athene plaats vinden gefaciliteerd door Kostas Latoufis en de NTUA (National Technical University of Athens). Het programma zal gedurende de week onder meer bestaan uit praktische workshops, rondetafelgesprekken, presentaties, excursies en nog veel meer.
  De vorige conferentie is in Dakar gehouden bij CIFRES, research center verbonden met de "Supérieure Polytechnique de Dakar".

  Lees meer
 • Virya op basis van fietsonderdelen

  Van de hand van Adriaan Kragten zijn weer een aantal handleidingen verschenen, een van de handleidingen is de uitwerking van een molen met een wiekdiameter van één meter op basis van een fietsnaaf en acht neodymium magneten.

  virya 1.0Dit is een variant op de Virya 1.04 die al eerder verschenen is en deze is op basis van een naaf-fietsdynamo.

  In de handleiding wordt gebruik gemaakt van aluminium om wieken van te maken, tevens zijn de tekeningen voor de buigmallen uitgewerkt. Het hele ontwerp is met berekeningen bewezen dus de bouwer kan rekenen op een maximaal vermogen van 6 watt bij 12 volt. De beveiling is meganisch door middel van een wegklappende staartvaan en zal er altijd voor zorgen dat het toerental binnen veilige grenzen blijft.

  Lees meer
 • Het pendulum safety system

  ing. Adriaan Kragten

  Kleine en middelgrote windturbines kunnen beveiligd worden tegen te hoge toerentallen en te grote axiale krachten door de rotor om een horizontale as achterover te kantelen. Een voordeel van een dergelijk beveiligingssysteem is dat de rotor na 90° kanteling in de zogenaamde helikopterstand kan worden vastgezet en in deze positie bestand is tegen zeer hoge windstoten die tijdens orkanen en tornado’s kunnen voorkomen.

  Lees meer
 • Chinese molens

  Er is op dit moment een heel groot aanbod van windmolens uit china, als je de link (http://www.alibaba.com/showroom/Wind_Generator.html) volgt dan worden er tientallen kleine molens aangeboden van verschillende fabrikanten. De prijs van deze molens is goedkoop.

  Lees meer
 • Accu's

  Bij een autonome installatie zijn de accu's een belangrijk punt van zorg. Voorop gesteld dat de accu een milieu onvriendelijk chemisch gevaarlijk en duur product is maar helaas tot op heden het enige redelijk praktische opslag medium voor elektriciteit.
  De accu wordt gebruikt om opgewekte energie die nog niet gebruikt wordt tijdelijk op te slaan. Een accu slijt door het laden en ontladen (laadcycli). Hoeveel energie men uit een volgeladen accu kan halen is afhankelijk van zijn capaciteit en type. Een nikkel-ijzer accu kan verder ontladen worden als een lood accu zonder dat deze kapot gaat (diep ontlading) dus kun je meer energie van de beschikbare capaciteit gebruiken.

  Er zijn verschillende soorten accu's die voor wind energie van toepassing zijn, loodaccu's zijn hiervan het meest voorkomend. Er is een trend gaande in de hoek van mensen met een warm hard voor duurzaamheid naar de nikkel-ijzer (NiFe) accu. Deze soort accu is uitgevonden door Edison en wordt daarom ook wel eens zo genoemd. Het grote voordeel van dit type is zijn lange levensduur onder extreme omstandigheden van laden en ontladen en de milieu belasting is veel minder omdat het elektroliet (Caustic soda) en de metalen nikkel en ijzer veel minder schadelijk

  Lees meer
 • 1
Custom Search