• Windturbine Receptenboek

  windturbine handboekHet handboek "A wind turbine recipe boek" is nu ook in het Nederlands verschenen. Dit handboek is een praktische handleiding voor het zelfbouwen van een turbine. Er zijn een zestal variaties uitgewerkt beginnend bij een wiekdiameter van 120 cm tot een diameter van 420 cm. In de tabel zie je de geschatte opbrengsten bij verschillende gemiddelde windsnelheden

  tabel opbrengsten

   

   

   

   

  .

   

  Lees meer
 • Kragten publicaties vrij gegeven

  ing. Adriaan Kragten stelt al zijn rapporten gratis ter beschikking hiermee komt een grote hoeveelheid kennis voor iedereen binnen handbereik. Adriaan is iemand met vele jaren ervaring in windenergie zijn activiteiten zijn zoals hij het zelf omschrijft: "Kragten Design is a one man engineering office founded in 1989 and directed by ing. (B.Sc.) Adriaan Kragten. The main activities of this business are the development of small electricity generating windmills with PM-generators, supplying of consultancy and the writing of technical reports. Building plans of eighteen wind turbines with rotor diameters between 1 and 4.6 metre are developed."

  Hieronder een overzicht van de specificaties. Er is een ruime keuze aan wiek diameter en verschillende type dynamo zoals omgebouwde a-synchroon motoren, vlakke plaat generator of een fiets naaf dynamo.

  Lees meer
 • Inzet en regelgeving Mini-Windturbines

  Op 17 april 2014 is er op initiatief van de NWEA (Nederlandse windenergie associatie)in het provinciehuis van Gelderland een seminar georganiseerd over "Inzet en regelgeving mini windturbines". Het doel van het seminar is om de vergunning aanvraag voor de mini windturbine in Nederland uniform te maken. De naamgeving mini-windturbine is misleidend omdat in dit geval de definitie van mini, molens beschrijft tot een vermogen van 100 kWatt (er zijn verschillende definities).
  Namens gedeputeerde "Milieu, Energie en Innovatie" mevrouw A. Traag wil de provincie Gelderland een voortrekkers rol op zich nemen om problemen bij een vergunning aanvraag waar mogelijk op te lossen. De provincie heeft een initiatief stuk gepubliceerd "Bijdrage kleine windmolens in de Provincie Gelderland".
  Op de deze dag zijn een aantal knelpunten pijnlijk duidelijk geworden, wat hierin sterk naar voren kwam is de willekeur van gemeentes. Het ligt namelijk aan de instelling van de desbetreffende gemeentelijke dienst of er een positieve of een negatieve benadering van de vergunning aanvraag ontstaat. Deze ondoorzichtigheid is in ieder geval een rem op de ontwikkeling van de mini windturbine bedrijfstak.
  http://www.husstandsvindmolle.org/
  In tegenstelling tot Denemarken staan wij duidelijk op achterstand bleek uit de presentatie van de heer Morton Victor Petersen van de Deense

  Lees meer
 • Het pendulum safety system

  ing. Adriaan Kragten

  Kleine en middelgrote windturbines kunnen beveiligd worden tegen te hoge toerentallen en te grote axiale krachten door de rotor om een horizontale as achterover te kantelen. Een voordeel van een dergelijk beveiligingssysteem is dat de rotor na 90° kanteling in de zogenaamde helikopterstand kan worden vastgezet en in deze positie bestand is tegen zeer hoge windstoten die tijdens orkanen en tornado’s kunnen voorkomen.

  Lees meer
 • Chinese molens

  Er is op dit moment een heel groot aanbod van windmolens uit china, als je de link (http://www.alibaba.com/showroom/Wind_Generator.html) volgt dan worden er tientallen kleine molens aangeboden van verschillende fabrikanten. De prijs van deze molens is goedkoop.

  Lees meer
 • Accu's

  Bij een autonome installatie zijn de accu's een belangrijk punt van zorg. Voorop gesteld dat de accu een milieu onvriendelijk chemisch gevaarlijk en duur product is maar helaas tot op heden het enige redelijk praktische opslag medium voor elektriciteit.
  De accu wordt gebruikt om opgewekte energie die nog niet gebruikt wordt tijdelijk op te slaan. Een accu slijt door het laden en ontladen (laadcycli). Hoeveel energie men uit een volgeladen accu kan halen is afhankelijk van zijn capaciteit en type. Een nikkel-ijzer accu kan verder ontladen worden als een lood accu zonder dat deze kapot gaat (diep ontlading) dus kun je meer energie van de beschikbare capaciteit gebruiken.

  Er zijn verschillende soorten accu's die voor wind energie van toepassing zijn, loodaccu's zijn hiervan het meest voorkomend. Er is een trend gaande in de hoek van mensen met een warm hard voor duurzaamheid naar de nikkel-ijzer (NiFe) accu. Deze soort accu is uitgevonden door Edison en wordt daarom ook wel eens zo genoemd. Het grote voordeel van dit type is zijn lange levensduur onder extreme omstandigheden van laden en ontladen en de milieu belasting is veel minder omdat het elektroliet (Caustic soda) en de metalen nikkel en ijzer veel minder schadelijk

  Lees meer
 • 1
Custom Search